Tel.01 2303 700 | Fax: 01 2303 701 info@ve-trgo.hr

Postoje brojne vrste klima uređaja. No prije svega, pri kupnji klima uređaja treba voditi računa i o snazi, odnosno kapacitetu hlađenja ili grijanja. Za kućnu uporabu raspon snage je od 2,5 kW do 5 kW. Poželjnu snagu najjednostavnije je izračunati tako da se broj kvadratnih metara prostora koji želimo klimatizirati podijeli sa deset. Osvježenje – to je ono što ljeti svi traže, posebno stanovnici gradova gdje zbog sve viših temperatura, sparine i vlage život ljeti postaje gotovo nepodnošljiv. Ako vas lanjske paklene vrućine nisu natjerale na kupnju klima uređaja, vjerojatno ćete to učiniti ove godine jer su klime postale gotovo obvezan element, ne samo u radnim prostorima, već i domovima, gotovo poput kućanskih aparata.

Vrste klima uređaja

Kompaktni klima uređaji su oni kod kojih su svi dijelovi u zajedničkom kućištu. Najčešće se ugrađuju u prozore ili iznad vrata. Danas se takvi uređaji pomalo napuštaju, a prednost se daje takozvanim split sustavima s odvojenom vanjskom i unutarnjom jedinicom. Prednosti split sustava su znatno smanjenje buke pri radu uređaja, bolja raspodjela strujanja zraka u prostoriji te bolje uklapanje dijelova u unutrašnje uređenje prostora, budući da se mogu postaviti prema željama, a ne isključivo na vanjski zid ili uz prozor. Unutarnja jedinica može biti zidna, stropna, podna ili kazetna.

Stropne klime hlade najravnomjernije, ali koriste se samo za spuštene stropove ili velike prostorije. Prema broju unutarnjih jedinica razlikuju se monosplit sustavi, koji se sastoje od jedne vanjske i jedne unutarnje jedinice, te multisplit sustavi za više prostorija, s jednom vanjskom i više unutarnjih jedinica.

Pri kupnji klima uređaja treba voditi računa i o snazi, odnosno kapacitetu hlađenja ili grijanja. Za kućnu uporabu raspon snage je od 2,5 kW do 5 kW. Poželjnu snagu najjednostavnije je izračunati tako da se broj kvadratnih metara prostora koji želimo klimatizirati podijeli sa deset. Ako se u predviđenom prostoru često otvaraju vrata, na izračunatu snagu treba dodati još deset do trideset posto.

Mogućnosti pomicanja klima uređaja katkad je vrlo praktična i dobrodošla, no to je ujedno i nedostatak budući da se proizvoljnim pomicanjem zanemaruje važnost pravilnog postavljanja klime

Kako odabrati klimu

Kada ste donijeli odluku o kupnji klima uređaja dolazite do problema kako odabrati onaj koji će najbolje odgovarati vašim potrebama. S obzirom na veliki broj proizvođača, modela i tipova, pokušat ćemo vam predočiti neke osnovne karakteristike na koje trebate obratiti pažnju pri odabiru. Mogućnosti uređaja danas su mnogobrojne i razlikuju se od proizvođača do proizvođača, a viša cijena i poznatiji proizvođač u pravilu znače i više mogućnosti.

Osnovne mogućnosti klima uređaja su hlađenje zraka i filtracija, pri čemu se broj i vrsta filtara razlikuju ovosno o modelu i proizvođaču. Tako postoje elektrostatički filtri, filtri s aktivnim ugljenom, fotokatalitički, dezodorirajući, antibakterijski filtri te na taj način mnogi klima uređaji mogu otklanjati mikroskopski sitne nečistoće, prašinu, čestice dima cigarete, pelud, grinje i životinjske dlake.

Dodatne mogućnosti koje danas ima većina klima uređaja su grijanje i ovlaživanje zraka te ventilacija. Nova generacija klima uređaja opremljena je i brojnim drugim dodatnim funkcijama, poput mogućnosti vremenskog programiranja, tihog načina rada, uklanjanja neugodnih miris i pročišćavanja zraka, brzog hlađenja odnosno grijanja te osjetnika pokreta (odnosno prisutnosti osobe u prostoriji). Ostale prednosti novih kvalitetnih modela klima uređaja su ušteda energije, jednostavna ugradnja i manje dimenzije (najtanji klima uređaji imaju samo 15 cm). Takvi uređaji su naravno skuplji, ali dugoročno gledano isplativi, jer se štedi energija i čuva zdravlje.

Osim navedenih statičkih klima uređaja, postoje i pokretni klima uređaji kod kojih se kondenzirana vlaga ne izbacuje iz prostorije, već ostaje u posudi koju stoga treba redovito prazniti. U suprotnome uređaj se lako kvari, a nije ni higijenski. Mogućnosti pomicanja klima uređaja ponekad je vrlo praktična i dobrodošla, no to je ujedno i nedostatak budući da se proizvoljnim pomicanjem zanemaruje važnost pravilnog postavljanja klime, odnosno optimalno cirkuliranje i odgovarajuća usmjerenost ispuhanog zraka.

Najbolje mjesto za smještaj klima uređaja

Pri odabiru mjesta za postavljanje klima uređaja treba voditi računa o udaljenosti između unutrašnje i vanjske jedinice. Poželjno je da ta udaljenost bude što manja, između ostalog i zato što se tada troškovi montaže smanjuju. Osim toga, unutrašnja jedinica bi trebala biti što bliže nekom izvoru električne energije i usmjerena tako da ne puše direktno po ljudima, životinjama i biljkama.

Savjeti

Kako bi djelovanje klima uređaja bilo što kvalitetnije treba se pridržavati nekih pravila:

• temperaturna razlika između vanjskog i unutrašnjeg prostora ne smije prelaziti 6 do 7 stupnjeva jer može izazvati prehladu i bolove u zglobovima i mišićima.
• izbjegavajte izravno strujanje zraka i često ulaženje u klimatizirani prostor te izlaženje iz njega
• filtere i posude za sakupljanje vode u klima uređajima treba održavati čistima jer se u suprostnom čestice prašine, peludi i drugih nečistoća ponovo vraćaju u zrak, a i postoji mogućnost razmnožavanja bakterija.
• većina klima uređaja funkcionira i kao regulator vlage i tu funkciju treba što češće koristiti jer je zdravija i prirodnija te je preporuka za prostorije u kojima borave djeca vlažnost od 70, a prostorijama gdje su odrasli 50 posto.

Opasnosti

Osim spomenute prehlade i bolova u zglobovima, opasnost prijeti od bakterija kojima vlažna okolina predstavlja najbolji životni prostor. Tako je od iznimne važnosti da filteri i posude za sakupljanje vode u klima uređajima budu čisti i da se redovito kontroliraju.

Najpoznatija i najopasnija je Legionarska bolest koju izazivaju bakterije iz roda Legionella, a vrsta Legionella pneumophila ima najveće značenje kao uzročnik bolesti. Bolest započinje kao teška upala pluča (pneumonija) sa visokom temperaturom, tresavicom i suhim kašljem, a često se javljaju i simptomi sa strane gastrointestinalnog sustava. S obzirom da je mortalitet od legionarske bolesti u neliječenih bolesnika od 0 do 20 % treba se što prije javiti liječniku i započeti s liječenjem.

Energetska učinkovitost

Energetska učinkovitost u tehnici klimatizacije i rashlađivanja zauzima veću vrijednost nego što se to ranije odnosilo na problematiku rashladnih sredstava. Osobito u kontekstu aktualnih i budućih okvirnih političkih i zakonskih uvjeta u Europi – kao npr. EU-direktiva za ukupnu energetsku učinkovitost zgrada. Imajući to u vidu branša klimatizacije i rashlađivanja mora dati značajan doprinos preko energetski učinkovite tehnike postrojenja.

Energetska učinkovitost započinje već u fazi planiranja i već tu je neizostavno promatranje životnog ciklusa. Uporaba suvremene automatizirane tehnike omogućuje pored elementarnih zadaća mjerenja, upravljanja i regulacije u postrojenju i stalni nadzor, dijagnozu i optimalizaciju postrojenja (uređaja) radnog pogona. Tehnika automatizacije, ako se uporabi ispravno, dat će važan doprinos za energetski učinkovit pogon postrojenja. Sljedeći postulati vrijede za ispravno i usklađeno funkcioniranje automatizacije i tehnike postrojenja:

  • Energetska učinkovitost u klimatizacijskoj i rashladnoj tehnici, odnosno klimatizacijskoj i rashladnoj tehnici postrojenja i zgrada znači:

Optimalan sklad i cjelovito usklađeno funkcioniranje plašta zgrade, tehnike postrojenja i uporabe uz odgovarajuću uporabu tehnike automatizacije. Kod planiranja i izvedbe tehnike postrojenja i zgrade postavljaju se smjernice za potencijal energetske učinkovitosti.

  • Tehnika automatizacije je isto što i tehnika postrojenja i obrnuto.

Ili drugačije rečeno: Optimalna uporaba tehnike automatizacije zahtjeva tehnički optimalno izvedeno postrojenje tako da se kroz automaciju može iscrpiti i potencijal za optimalan pogon.

  • Tehnika automatizacije treba se promatrati kao potrebno pomoćno sredstvo za optimalni pogon postrojenja.

Ne tako puno automacije koliko je moguće, već toliko automacije koliko je potrebno u konkretnom slučaju. Ali: Bez adekvatne uporabe automacije zgrada i informacijske tehnologije nema energetske učinkovitosti u tekućem pogonu zgrada. Time i: Bez automacije nema informacije o procesu (postrojenje, zgrade)! Bez informacije o procesu nema ni znanja! Bez znanja o procesu nije moguća optimalizacija!

Posjetite nas u poslovnici ili kontaktirajte putem e-maila, telefona ili kontakt obrasca i zatražite ponudu za klima uređaj.