Tel.01 2303 700 | Fax: 01 2303 701 info@ve-trgo.hr

Štedne žarulje – prednosti, nedostaci i smanjenje potrošnje glavne su teme o kojima se razmišlja prilikom zamjene klasičnih žarulja štednima. Jedan od glavnih razloga zašto bi svatko u svojem domu ili uredu klasične žarulje sa žarnom niti trebao zamijeniti štedljivima, bez obzira na europske direktive i predviđeno napuštanje primjene klasičnih žarulja, je smanjenje potrošnje energije.  Naime,moglo bi se reći da su klasične žarulje više električni grijači nego rasvjetna tijela jer se oko 90% dovedene električne energije u njima pretvara u toplinsku energiju kojom se grije zrak u prostoriji. Za razliku od toga, potrošnja električne energije štedljivih žarulja manja je i za 75%,a one ujedno traju i do 10 puta dulje od klasičnih.

Postoji li ikakva opasnost pri primjeni štednih žarulja?

Sve štedljive žarulje sadržavaju živu koja je otrovna. Potrošene ili neispravne žarulje stoga ne bi trebalo odlagati zajedno s ostalim otpacima, već bi se trebale smatrati posebnim otpadom i odnositi ih u oporabišta i sl. Uz to, sa štedljivim žaruljama treba pozorno postupati da se ne razbiju,a u slučaju loma svakako izbjegavati izravan doticaj krhotina s kožom!

Ako štedljive žarulje sadržavaju opasne tvari kao što je živa, zašto se njihovoj primjeni ne protive ekološke udruge?

Osnovni razlog zašto se primjeni štedljivih žarulja ne protive ekološke udruge (tzv.zeleni) je to što su uspoređeni mogući rizici i koristi koje proizlaze iz njihove primjene. Uostalom, pri proizvodnji električne energije u termoelektranama na ugljen nastaju dimni plinovi koji također sadržavaju živu koja pri tome izravno odlazi u atmosferu. Zahvaljujući primjeni štedljivih žarulja smanjuje se potrošnja električne energije,a time su i potrebe za njezinom proizvodnjom manje pa su time manje i emisije štetnih tvari koje pri tome nastaju.

Ima li svjetlost iz štedljivih žarulja štetno djelovanje?

Štetno djelovanje svjetlosti koju odaju štedljive žarulje (još) nije znanstveno dokazano. Prema rezultatima svih do sada provedenih istraživanja, svjetlost iz štedljivih žarulja zadovoljava sve zdravstvene propise koji vrijede na razini Europske unije. No, pri nekim su mjerenjima utvrđena odstupanja u jakosti svjetlosti do 80%, što ljudsko oko ne može primijetiti, no prema podacima britanske Udruge za djelovanje protiv migrene, to bi u pojedinim slučajevima moglo uzrokovati migrenu i epilepsiju.

Postoje li druga rješenja rasvjetnih tijela kojima se smanjuje potrošnja električne energija?

Postoji još nekoliko prikladnih rješenja rasvjetnih tijela kojima se također može ostvariti smanjenje potrošnje električne energije, a neka od njih u primjeni su već dulje vrijeme. Primjerice, jedno od tih rješenja su već desetljećima uobičajene neonske svjetiljke koje troše mnogo manje električne energije od klasičnih žarulja. Rješenje su također i halogene svjetiljke koje se na prvi pogled ne razlikuju mnogo od klasičnih. Ipak, u unutrašnjosti staklene „kruške“ ne nalazi se volframova žarna nit, već halogena žaruljica. Takve svjetiljke nazivne snage 40w pri ispitnim uvjetima ostvaruju svjetlosni tok od 626 Im, što je gotovo jednako svjetlosnom toku koji se ostvaruje klasičnim žaruljama nazivne snage 60w, a koji iznosi 640 Im. Tako se zamjenom klasičnih žarulja halogenim svjetiljkama potrošnja električne energije smanjuje za 30%, uz također mnogo dulji vijek halogenih svjetiljki. Uz to, valjalo bi spomenuti i svjetiljke sa svjetlećim diodama(LED) koje se sve više koriste i za koje se smatra da im vrijeme tek dolazi.

Koje su, zapravo, sve koristi od prestanka primjene klasičnih žarulja?

Iako na rasvjetu otpada svega 1.5% potrošnje energije u prosječnim kućanstvu, promotri li se taj iznos na europskoj razini, dobivaju se značajne uštede u energetskom i ekološkom pogledu. Naime,procjenjuje se da bi se zamjenom svih klasičnih žarulja štedljivim, zahvaljujući ostvarenom smanjenju potrošnje električne energije emisije ugljičnog dioksida koje nastaju pri njezinoj proizvodnji u termoelektranama u cijeloj Europi mogle smanjiti za 20 milijuna t godišnje. Isto tako,Njemačka agencija za energetiku (Dena), procjenjuje da bi se time u Njemačkoj emisije CO2 mogle smanjiti za 4 mil. T.

Trebaju li sve štedne žarulje određeno vrijeme za postizanje pune jakosti?

Pri ispitivanju dvije štedljive žarulje poznatih proizvođača (dakle, nije se radilo o jeftinoj,“kineskoj robi“) nazivne snage 11w,utvrđeno je da je za postizanje 50-70% najjačeg osvjetljenja 60s. To je za primjenu u stambenim prostorijama sasvim dovoljno, iako baš ne zadovoljava u prostorima u kojima je najviša razina osvjetljenja nužna u kratkom roku kao što su, primjerice, podrumi,stubišta i sl.

Traju li doista štedljive žarulje dulje?

Dulji vijek trajanja štedljivih žarulja nije upitan i dokazano je da one traju mnogo dulje od klasičnih. Ipak, podaci o njihovoj trajnosti koje se nalaze na pakiranjima proizvoda i koje u reklamne svrhe koriste proizvođači i trgovci u pravilu nisu istiniti, već i treba uzimati kao orijentacijske.

Je li svjetlost koju odaju štedljive žarulje lošija?

Svjetlost koju odaju štedljive žarulje nije „lošija“ od one koju daju klasične žarulje sa žarnom niti, već je jednostavno drugačija. Naime, klasične žarulje odaju toplu, crvenkastu svjetlost, dok je svjetlost štedljivih žarulja poznatih proizvođača samo lagano crvenkasta, a svjetlost takvih jeftinijih žarulja plavičasta. Uz to, svjetlosni tok štedljive žarulje poznatog proizvođača s nazivnom snagom 11w iznosi 585 Im, dok svjetlosni tok klasične žarulje(također poznatog proizvođača) snage 60w iznosi 640 Im. Ipak, valjalo bi reći da štedljive žarulje uzrokuju efekt sjene jer njihova svjetlost nije toliko ravnomjerna kao ona od žarulja sa žarnom niti.

Kako odabrati štedljive žarulje?

Kada se radi o odabiru štedljivih rasvjetnih tijela, vrijedi isto pravilo kao i za bilo koji drugi proizvod: što je rasvjetno tijelo skuplje i od poznatijeg proizvođača, to će biti kvalitetnije i dulje će trajati, bez obzira na to radi li se o štedljivim žaruljama, halogenim ili neonskim svjetiljkama. Ipak, za prostorije u kojima se dulje boravi kao što su npr. dnevne ili radne sobe ili uredi, preporučljivo je odabrati „kvalitetnije“ štedljive žarulje, a u ostalim prostorima cijena, odnosno kvaliteta ne mora biti toliko bitan čimbenik. Isto tako, u prostorijama u kojima se rasvjeta koristi razmjerno kratko, može se preporučiti primjena halogenih žarulja.

 

Posjetite nas u poslovnici ili kontaktirajte putem e-maila, telefona ili kontakt obrasca i zatražite ponudu za štedne žarulje.