Tel.01 23 03 700 | Fax: 01 23 03 701 info@ve-trgo.hr

Sustavi podnog grijanja

Mogu biti direktni i akumulacijski, a ovise i o tipu obloge (poda). Direktni sustavi grijanja zahtijevaju instaliranu snagu i do 150W/m2 i grijaći kablovi su smješteni blizu površine poda. Obično su grijaći kablovi ili mrežice smješteni u donjem dijelu betonskog sloja max. debljine 5 cm. Direktni sustav grijanja može se postaviti ili kao osnovni ili kao dodatni sustav grijanja. Kao osnovni, on je jedini sustav grijanja u prostoriji. Kao dodatni, on prati drugi sustav u prostoriji, npr. radijatore. Osnovni sustav grijanja napravljen je tako da pokrije ukupni gubitak topline i osigura potpuno grijanje dok je dodatni dizajniran da osigura topao i ugodan pod.

Otapanje snijega i leda

Sustav za otapanje snijega i leda sastoji se od grijaćih kablova ili grijaćih mrežica i termostata. Takvi sustavi mogu se primijeniti na krovnim konstrukcijama i na zemlji a dizajnirani su da osiguraju sigurnost za ljude, vozila i zgrade, na način da omogućavaju sigurno kretanje i transport.

Primjene na tlu i krovu

Najčešće primjene sustava za otapanje snijega i leda na tlu su parkirališta, prilazi, nogostupi, vanjske stepenice, utovarne rampe i mostovi. Sustav za krov i krovne oluke može se postavljati na bilo kojoj vrsti krovne konstrukcije gdje je potrebno spriječiti skupljanje otopljene vode u olucima i smanjuje oštećenja konstrukcije izazvana ledom.

Grijanje travnatih površina

S grijaćim kablovima postavljenim na nogometnim igralištima i golf terenima može se grijati tlo a rast trave može početi u rano proljeće. Tako će površina biti spremna 2 mjeseca ranije nego obično. Štoviše, sezona se može produžiti u jesen, jer se razdoblje prestanka rasta trave može produžiti grijanjem korijenja.

Električno grijanje je jednostavan, jeftin i moderan sustav grijanja, te je najpopularniji sustav grijanja u skandinavskim zemljama, a postaje sve popularniji i u ostatku Europe. Iskustvo posljednjih godina pokazuje stalan razvoj električnog podnog grijanja. Napredak u tehnologiji i materijalima omogućava daljnja usavršavanja u dizajnu grijaćih kablova, koji će dovesti do još jednostavnije instalacije i osigurati još efikasnije korištenje.